Vervoer in Egypte

Egypte heeft verschillende vormen van openbaar vervoer, waarmee u vrijwel overal kunt komen, maar het gemakkelijkst verplaatst u zich per huurauto.

Autohuur

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

In alle grote badplaatsen en steden zijn internationale autoverhuurbedrijven aanwezig. Ook op de luchthavens zijn zij vertegenwoordigd. U kunt echter ook bij een lokaal verhuurbedrijf een auto huren. Controleert u in elk geval voordat u iets tekent of de auto al enige schade heeft. Laat dit noteren, zodat niet later deze schade op u verhaald kan worden. Gaat u de weg op in Egypte, dan moet u zich hier mentaal wellicht eerst even op voorbereiden. De hoofdwegen zijn over het algemeen van goede kwaliteit, maar secundaire wegen zijn niet goed onderhouden. U krijgt te maken met gaten in het wegdek, plotselinge wegversmallingen, kuddes vee en niet op de laatste plaats roekeloos rijdende Egyptenaren. In Egypte vallen jaarlijks de meeste verkeersslachtoffers ter wereld. ’s Nachts rijden wordt sowieso afgeraden, omdat veel Egyptenaren zonder of slechts met klein licht rijden. De verkeersregels in het land zijn overigens vergelijkbaar met die in Nederland, alleen houdt in Egypte bijna niemand zich aan deze regels.

Taxi

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

In Egypte rijden verschillende soorten taxi’s. Op plekken waar verder geen openbaar vervoer komt, kunt u gebruik maken van groepstaxi’s of minibusjes. Deze kunt u overal aanhouden en u kunt in principe ook overal uitstappen. Bij het taxistation vertrekken de taxi’s pas, wanneer ze vol zijn en onderweg kunnen dan nog wel wat mensen instappen. In steden kunt u gebruik maken van de stadstaxi. Spreek van tevoren een prijs af met de chauffeur en overhandig aan het eind van de rit het gepaste bedrag en stap dan meteen uit. Zo voorkomt u discussie over de prijs. Informeer bij de receptie van uw hotel wat een taxirit naar uw plaats van bestemming ongeveer moet kosten, zodat u weet waar u op moet inzetten bij de onderhandeling. Met name in Sharm el Sheikh en Hurghada kan het onderhandelen met taxichauffeurs een vermoeiende aangelegenheid zijn. Neemt u echter deze moeite niet, dan weet u dat u voor elk ritje te veel betaalt. In Caïro rijden witte taxi’s die op de meter rijden en bij deze taxi’s heeft u dus geen problemen met de prijsafhandeling. In de stad rijden ook ‘gewone’ taxi’s rond en hiervoor geldt hetzelfde als voor de taxi’s in de overige steden. U kunt taxi’s overal op straat aanhouden. Vermijd in elk geval de taxi’s die u voor uw hotel staan op te wachten. Bij deze taxi’s betaalt u sowieso te veel.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Openbaar vervoer

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Egypte heeft een uitgebreid busnetwerk, waarmee u bijna alle steden en dorpen kunt bereiken. De kwaliteit van de bussen is echter zeer verschillend. De beste bussen zijn die van Superjet en als het mogelijk is moet u zeker van deze maatschappij gebruik maken. Een busrit met mindere busmaatschappijen is in elk geval een ervaring op zich. Als u al een plekje heeft weten te bemachtigen moet u dit vaak met iemand of iets delen en gedurende de rit staat de radio vaak keihard aan. Reizen per bus is wel heel goedkoop. Wanneer u met de bus wilt reizen, kunt u het beste van tevoren een plek reserveren, zeker wanneer u tussen Caïro en het Sinaïschiereiland wilt reizen. Kaartjes kunt u op het busstation of in de bus zelf kopen. Kiest u deze laatste optie, dan moet u meestal staan, omdat alle zitplekken gereserveerd zijn. Een alternatief voor reizen met de bus is de trein. Hoewel het spoornetwerk zeer uitgebreid is, zijn maar twee trajecten echt aan te raden. Reizen van Caïro naar Alexandrië en van Caïro via Luxor naar Aswan kunt u zelfs beter met de trein doen dan met de bus. De trein naar Aswan is een nachttrein, die u in 14 uur naar uw eindbestemming brengt. Tot slot kunt u ook voor binnenlandse vluchten met Egypt Air kiezen als u bijvoorbeeld van de kust naar Caïro of Luxor wilt.