Eten en drinken in Egypte

De Egyptische keuken is gebaseerd op de producten die in het Nijldal geoogst worden. Vlees wordt weinig gegeten.

Keuken

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Een groot deel van de Egyptische bevolking is arm en de keuken kent daarom veel vegetarische, calorierijke gerechten. Groenten en rijst vormen hoofdingrediënten en vlees wordt maar weinig gegeten. Als men vlees eet, wordt het meestal gegrild, zoals bij kebab bijvoorbeeld. Langs de kust kunt u goed vis eten. Als u het aandurft moet u een fesikh proberen. Dit nationale gerecht bestaat uit gepekelde vis die rauw gegeten wordt. Het ruikt niet erg lekker en niet-Egyptenaren vinden het meestal ook niet smakelijk, maar dat kunt u pas zeggen, nadat u zelf geprobeerd heeft. Als voorgerecht worden in Egypte veel verschillende kleine hapjes, mezze, geserveerd, waaronder bijna altijd humus en baba ghannug, een puree van aubergine. Bij de dips wordt pitabrood gegeten. Sowieso wordt bij heel veel gerechten brood geserveerd. Ook ful en taameya worden vaak als mezze (klein hapje) vooraf geserveerd. Deze nationale gerechten, die bekend staan als voedsel voor de armen, worden ook als ontbijt gegeten. Ful is een pap van gedroogde favabonen die urenlang gekookt hebben. De pap wordt op smaak gebracht met knoflook, peterselie, komijn, sesamsaus en citroen. Taameya zijn gefrituurde groenteballetjes, die u misschien aan falafel doen denken. Als hoofdgerecht wordt veel tagine gegeten, een stoofschotel met groenten (en vlees) uit de oven. De stoofpot wordt in allerlei variaties bereid. Ook vrijwel altijd op de kaart te vinden is de groene mouloukhiya soep, die gemaakt wordt van een soort brandnetel. Eén van de meest geliefde gerechten van de Egyptenaren is koshari, dat veel in stalletjes op straat verkocht wordt. Het is een pastagerecht met linzen, gebakken ui en rijst en daaroverheen een (pikante) tomatensaus. Na de maaltijd drinkt men koffie (mokka) of zwarte thee met verse muntbladeren, shai. Soms krijgt u karkadee, hibiscusbloementhee. In Egypte worden enkele smakelijke wijnen zoals Obélisque en Giannaclis geproduceerd en Stella en Sakara bier doen niet onder voor geïmporteerde biertjes.

Eetgewoonten

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Het Egyptische ontbijt is meestal zeer voedzaam en de rest van de dag stilt de lokale bevolking de honger met sandwiches. ’s Avonds gaat men pas laat aan tafel, voor 21 uur zult u niet veel Egyptenaren in restaurants zien eten. Bij het voorgerecht eet men meestal met de handen, pitabroodjes worden als lepel gebruikt. Bij het hoofdgerecht eet men wel gewoon met mes en vork. Wanneer u bij iemand thuis wordt uitgenodigd, gebruik dan in elk geval nooit de onreine linkerhand om brood mee te dippen.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Supermarkten

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

In Egypte zijn enkele grote supermarktketens aanwezig, waaronder Metro en Carrefour. Uw dagelijkse boodschappen kunt u prima bij deze supermarkten halen. U kunt echter ook terecht bij de kleinere lokale supermarktjes. Vergeet in elk geval niet voldoende mineraalwater in te slaan.

Restaurants

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Het aanbod aan restaurants is in Egypte in principe goed, hoewel u in sommige badplaatsen, waar voornamelijk all-inclusive hotels te vinden zijn, eigenlijk vooral bent aangewezen op de hotelrestaurants. Deze maken meestal gebruik van buffetten. Wanneer u bij plaatselijke restaurants aanschuift, kan het zijn dat u ziek wordt van het eten, omdat de hygiëne nog wel eens te wensen overlaat. Wees daarom in elk geval altijd voorzichtig met rauwe groenten en ongeschild fruit. Wanneer u afrekent, vergeet dan niet de ober die u de hele avond heeft bediend fooi te geven. In veel gevallen bestaat zijn inkomen enkel en alleen uit baksjisj.

Drinkwater

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Kraanwater in Egypte kunt u niet drinken en zelfs uw tanden poetsen met leidingwater is niet aan te raden. Zorg daarom dat u altijd voldoende mineraalwater in huis heeft.

Meer reisinformatie

Meer informatie over uw reis naar Egypte: