Royal Egypte Menu

Luxor en Karnak

Luxor vormt één van de hoogtepunten van een reis naar Egypte, maar om van de bezienswaardigheden te genieten, zult u moeten proberen u van een aantal zaken af te sluiten.

In Luxor wonen zo’n 500.000 mensen en het merendeel hiervan verdient zijn brood in de toeristenindustrie. Dit betekent dat u te pas en te onpas lastig wordt gevallen door taxichauffeurs, verkopers en koetsiers. Bent u niet op zoek naar vervoer en wilt u niets kopen, dan moet u zeer resoluut nee zeggen. In Luxor is men het meest vasthoudend en als u niet duidelijk genoeg bent, blijft u lastig gevallen worden. Als het u lukt dit alles naast u neer te leggen en u niet te veel te storen aan deze zaken, dan rest u alleen nog te genieten van de rijkdommen van Luxor.

De Luxortempel bevindt zich in het centrum van de stad. De in opdracht van Amenhotep gebouwde tempel dateert van circa 1400 v. Chr. en is gewijd aan de god Amon, zijn vrouw Mut en hun zoon Chons. Naast de huidige ingang liet Ramses II gigantische kolossen van zichzelf plaatsen. Indrukwekkend is de zuilengang, maar voordat u deze betreedt komt u eerst op de binnenplaats van Ramses II, die later aan het oorspronkelijke complex van Amenhotep is toegevoegd. De zuilengang vormde de ingang van de oorspronkelijke tempel en deze brengt u naar het hof van Amenhotep. De binnenplaats wordt omgeven door zuilen en op de zuidelijke muur vindt u reliëfs van de kroning van Amenhotep. Wanneer u vanaf de zuilengang door het binnenhof steekt en helemaal doorloopt bereikt u het allerheiligste deel. In het noordoostelijk gedeelte, naast de binnenplaats van Ramses II ligt de Abu Al-Haggag Moskee, welke zich binnen de muren van het tempelcomplex bevindt en pas in de 19de eeuw is gebouwd. De 3 km lange laan van de sfinxen verbond de Luxortempel met het gigantische Karnak tempelcomplex. Men is begonnen met de reconstructie van de laan, maar door de ongeregeldheden tijdens de Arabische Lente is het werk stil komen te liggen.

Karnak

Het Karnak tempelcomplex is een onoverzichtelijk, zeer groot complex, dat in de loop van zo’n 1300 jaar steeds verder is uitgebreid. In totaal beslaat het ongeveer 2 km² en hebben circa 30 farao’s hun bijdrage geleverd. Het complex bestaat uit drie hoofdtempels met daaromheen diverse kleinere tempels. De grootste, centrale tempel is gewijd aan Amon en de twee andere grote tempels zijn gewijd aan zijn vrouw Mut en hun zoon Chons. Zeer indrukwekkend is het zuilenwoud dat bestaat uit 16 rijen van in totaal 134 zuilen. De zuilen variëren in hoogte van 13 tot 24 meter. Wanneer u in betrekkelijke rust door het complex wilt wandelen ga dan aan het eind van de middag, wanneer de grote tourbussen vertrokken zijn.

Musea

Wanneer u in Luxor bent moet u beslist een bezoek brengen aan het Luxor Museum. Het is een modern, overzichtelijk museum waarin diverse vondsten uit Luxor worden tentoongesteld. Ook de mummies van Ramses I en Ahmose I behoren tot de museumstukken. Meer mummies vindt u in het Mummie museum. Hier krijgt u uitleg over hoe mummificering in zijn werk gaat.

Foto’s van Luxor en Karnak

Ligging

Royal maakt gebruik van cookies om websiteverkeer te analyseren en royalegypte.nl te verbeteren. Door gebruik te maken van deze website of door op akkoord te drukken, geeft u aan akkoord te zijn.