Praktische informatie

In dit menu vindt u allerhande praktische informatie die u van pas kan komen voor of tijdens uw verblijf in Egypte.

Geldzaken

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

In Egypte betaalt u met de Egyptische pond, die onderverdeeld is in 100 piaster. 100 pond is ongeveer 11 euro. In sommige hotels geeft men de voorkeur aan betaling met euro’s of dollars. Geld pinnen kunt u in de meeste badplaatsen zonder problemen met uw creditcard of pinpas. Bij geldwisselkantoren kunt u ook euro’s omwisselen voor Egyptische ponden. Betaling met creditcard wordt in veel hotels, restaurants en winkels geaccepteerd.

Bellen

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Bellen met uw mobiel is een prijzige aangelegenheid in Egypte. U kunt beter een lokale prepaidkaart kopen. Deze zijn niet goedkoop, maar toch bespaart u geld. Internetcafés zijn overal in de toeristische bestemmingen te vinden. Veel hotels beschikken over draadloos internet, maar daar wordt vaak veel geld voor gevraagd. Wanneer u gebruik wilt maken van internet op uw mobiel kunt u bij lokale mobiele telefoonaanbieders een prepaidkaart kopen.

Gezondheid

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Een DTP-vaccinatie wordt aangeraden voor een reis naar Egypte. Ook malariabescherming is in sommige gevallen nodig. Informeer bij de GGD welke voorzorgsmaatregelen u moet nemen. Zwem niet in stilstaand water of in de Nijl, want dan kunt u bilharzia oplopen. De meest voorkomende klacht in Egypte is diarree. Eet daarom geen rauwe groenten, wees voorzichtig met ongeschild fruit en drink mineraalwater. Bestel frisdrank zonder ijsklontjes om te voorkomen dat u op die manier alsnog leidingwater binnen krijgt.

Veiligheid

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Sinds de ongeregeldheden tijdens de Arabische lente is het voortdurend onrustig in Egypte. Zeer regelmatig vinden demonstraties plaats, die niet zelden gepaard gaan met geweld tussen betogers en de politie of het leger. Raadpleeg voordat u een reis naar Egypte boekt het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. In de toeristische badplaatsen zult u van dit alles weinig merken. U dient hier wel bedacht te zijn op zakkenrollers, maar verder zult u zich hier als toerist veilig voelen.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Overige informatie

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Tot slot nog enkele wetenswaardigheden over Egypte:

  • In Egypte maakt men gebruik van verschillende soorten stopcontacten. U kunt daarom het beste een wereldstekker meenemen.
  • Zowel naturisme als topless zonnen zijn in Egypte verboden. All-inclusivehotels knijpen voor wat betreft het topless zonnen soms een oogje toe. Op openbare stranden kunt u als vrouw niet in een badpak of bikini gekleed gaan. U zult zich aan de plaatselijke gebruiken moeten aanpassen en uw lichaam moeten bedekken.
  • Alleenreizende vrouwen zullen veel aanspraak van Egyptische mannen krijgen. Dit hoeft niet direct tot problemen te leiden. Zorg dat u ze vriendelijk, maar resoluut op afstand houdt. Loopt een situatie uit de hand, schreeuw dan hard om hulp. Omstanders zullen u dan gauw komen helpen.
  • Wanneer u een moskee wilt bezoeken (alleen buiten de gebedstijden!) dient u uw schoenen uit te trekken. Vrouwen moeten een hoofddoek om doen en voor zowel vrouwen als mannen geldt dat armen en benen bedekt moeten zijn.
  • Wanneer u gaat winkelen op de bazaar moet u onderhandelen. Begin op 30% van de vraagprijs zodat u uiteindelijk op 50-60% van het gevraagde bedrag uitkomt. U kunt een onderhandeling afbreken, maar wanneer u eenmaal akkoord gegaan bent met de prijs, zit u aan de koop vast. Het is een belediging dan alsnog weg te lopen en dit zal u zeker niet in dank worden afgenomen.
  • Veel supermarkten in Egypte zijn 24 uur per dag geopend. Ook andere winkels hanteren ruime openingstijden en zijn vaak tot 23 uur open. Soms houdt men een middagsluiting. Tijdens de ramadan moet u rekening houden met beperkte openingstijden.
  • In restaurants en cafés is een fooi van 5-10% gepast. Ook kruiers en kamermeisjes rekenen op een fooi. Het woord voor fooi in Egypte is baksjisj en u zult het tijdens uw vakantie vaak horen, want het geven van fooien is in het land een soort nationaal gebruik. Steeds wanneer iemand iets extra’s voor u doet, wordt een baksjisj verwacht. Probeer hier voor uzelf een goede balans in te vinden. Sommige Egyptenaren zijn zeer gewiekst en proberen u ongevraagd te helpen en verwachten hier dan een beloning voor. Wanneer u hier steeds aan toegeeft, werkt u deze vervelende gewoonte in de hand en het is daarom belangrijk soms weg te lopen zonder een fooi te geven.