Piramiden van Gizeh

Bij Gizeh vindt u het laatste overgebleven wereldwonder uit de antieke oudheid, de piramiden van Gizeh.

Bij Gizeh, dat tegenwoordig tegen Caïro aan gelegen is, bevinden zich de piramiden van Cheops (Khufu), Chefren (Khafre) en Mykerinos (Menkaure). Een bezoek aan deze piramiden is voor velen het hoogtepunt van een reis naar Egypte. De reusachtige bouwwerken kunnen niet anders dan indruk maken en wanneer u dan nog even stilstaat bij het feit dat ze meer dan 4000 jaar geleden gebouwd zijn, zal uw ontzag voor de bouwers alleen maar groeien. De grootste van de drie piramiden is die van Cheops. De punt ligt op 137 meter hoogte, de zijkanten zijn zo’n 230 meter lang en in totaal zijn ongeveer 2.3 miljoen stenen in de piramide verwerkt. Deze blokken hebben een geschat gewicht van 2,5 ton (!). Hoewel deze cijfers interessant en indrukwekkend zijn, zult u pas echt begrijpen waarom de piramiden tot de zeven wereldwonderen van de klassieke oudheid worden gerekend als u ze van dichtbij heeft gezien. De piramide van Chefren is net iets lager (136,5 meter), maar oogt groter dan die van Cheops, omdat hij hoger gelegen is. De derde piramide is met een hoogte van 62 meter verreweg de kleinste. De grafkamers van de piramide van Cheops kunt u bezichtigen. Echter wordt maar een aantal keer per dag een beperkt aantal bezoekers toegelaten. Wanneer u de piramiden in bijzondere sfeer wilt zien, kunt u een Sound and Light Show bijwonen.

Sfinx

Wanneer u vanaf de piramiden naar beneden loopt komt u bij de sfinx uit, de bewaker van het dodenrijk. Ook hier zult u versteld staan van de omvang van het beeld. De sfinx, die het lichaam van een leeuw en het hoofd van een mens heeft, is 20 meter hoog en 73 meter lang.

Zonneboot

Ten oosten van de piramide van Cheops bevindt zich een museum, waarin de zonneboot wordt tentoongesteld. Deze boot werd in 1954 naast de piramide gevonden en in het museum gereconstrueerd, zodat hij nu voor iedereen zichtbaar is.

Arbeidersdorp

Bij de piramiden is tijdens opgravingen een arbeidersdorp ontdekt. Aan de bouw van de drie piramiden hebben tienduizenden mensen jarenlang gewerkt. Voor de bouwers is een heel dorp ontstaan, want uiteraard moesten deze arbeiders ergens wonen. In 1990 zijn diverse graven van deze harde werkers gevonden. In tegenstelling tot de graven van de farao’s, die in het Dodenrijk liggen, werden de arbeiders in het Rijk der Levenden begraven.

Foto’s van Piramiden van Gizeh

Ligging