Luxor – Westoever

Op de westoever van Luxor liggen het Dal der Koningen, het Dal der Koninginnen, de tempel van Hatsjepsoet en het Ramesseum.

Dal der Koningen

Wanneer u vanuit Luxor de Nijl oversteekt naar de westoever wacht u het Dal der Koningen. Hier bevinden zich de graven van 64 farao’s, waaronder het zeer beroemde, fraai versierde, graf van Toetankamon (KV62). Voor dit graf moet u een apart kaartje kopen. Een algemeen toegangskaartje tot het dal verschaft u toegang tot drie graven. De schatten die de farao’s ooit in hun graven vergezelden zijn in de loop der jaren geroofd of worden nu in musea tentoongesteld. De schatten van Toetankamon vindt u bijvoorbeeld in het Nationaal Museum in Caïro. Interessante graven zijn KV14 van Tauseret en Sethnacht, KV02 van Ramses IV en KV17, waarin zich het graf van Sethos I bevindt en waarvan de muren mooi versierd zijn. Het Dal der Koningen wordt zeer druk bezocht, met name in de ochtend, wanneer de temperatuur nog aangenaam is. In de middag is het rustiger, maar houdt u dan wel rekening met zeer hoge temperaturen.

Dal der Koninginnen

Het Dal der Koninginnen herbergt zo’n 80 graven, waarvan dat van Nefertari het mooiste is. In het Dal der Koninginnen werden de vrouwen van farao’s, maar ook prinsen, prinsessen en edellieden begraven. Het graf van Nefertari, de meest geliefde vrouw van Ramses II, is één van de mooiste graven van Egypte. Het heeft prachtige schilderingen in heldere kleuren. Helaas is het graf slechts zeer beperkt toegankelijk.

Tempel van Hatsjepsoet

De vrouwelijke farao Hatsjepsoet liet voor zichzelf een indrukwekkend grafmonument bouwen. De tempel is tegen een kalksteenberghelling gebouwd en vormt één geheel met deze natuurlijke achtergrond. De tempel zelf is over verschillende terrassen verdeeld en telt in totaal drie verdiepingen. Vrij goed bewaard gebleven reliëfs vertellen het verhaal van de geboorte van Hatsjepsoet en ook beelden ze de handelsexpedities naar Punt, Somalië, uit.

Ramesseum

Van de dodentempel van Ramses II, het Ramesseum, is nog maar de helft over. Over de bouw van het volledige complex heeft men 20 jaar gedaan. Ramses II heeft gedurende zijn leven vele oorlogen uitgevochten en de afbeeldingen in de tempel herinneren aan dit verleden. Op één van de binnenplaatsen vindt u de resten van wat ooit een gigantisch, 18 meter hoog, beeld van de farao was. 400 meter ten zuiden van het Ramesseum bevinden zich de zogenaamde Memnonkolossen. Deze enorme beelden wegen zo’n 800 ton en stonden bij de ingang van de tempel van Amenhotep.

Foto’s van Luxor – Westoever

Ligging