Royal Egypte Menu

Memphis en Saqqara

Memphis was één van grootste steden in de klassieke oudheid en Saqqara was de bijbehorende dodenstad.

Memphis was de hoofdstad van het Oude Koninkrijk en ook in het Nieuwe Koninkrijk nam de stad een zeer belangrijke plaats in. Helaas is van de stad zelf vrijwel niets bewaard gebleven en vindt u nu op de plaats waar ooit deze stad lag, het dorp Mit Rahina. Aan de rand van het dorp zijn nog enige resten te vinden van wat waarschijnlijk de grootste tempel van Memphis was, de tempel van Ptah. De interessantste vondsten van Memphis worden in een klein museum tentoongesteld. In het museum zijn vooral beelden (van Ramses) te zien. Indrukwekkend is het gigantische beeld van Ramses II, dat, ondanks dat het de benen mist, 13 meter lang is. Het beeld wordt liggend tentoongesteld. Een ander topstuk van het museum is de Alabaster Sfinx.

Saqqara

Interessanter dan Memphis zelf is de necropolis van de stad. Saqqara vormde slechts een deel van de dodenstad. Voor archeologen is Saqqara al decennialang een zeer interessant opgravingsgebied, waar steeds nieuwe vondsten worden gedaan. In het gebied liggen enkele piramiden, waarvan de Djoser piramide zeer belangrijk is. Dit is namelijk de oudste van de in totaal 97 piramiden van Egypte. De architectuur van dit bouwwerk verschilt van de bekende piramiden in Gizeh. Het gaat hier om een trappiramide. Bezienswaardig zijn verder de diverse graftomben uit zowel het Oude als het Nieuwe Rijk. Wanneer u niet genoeg kunt krijgen van piramiden en graftomben, dan kunt u ook nog Abusir bezoeken, een ander deel van de dodenstad van Memphis. Ook hier vindt u een aantal piramiden en diverse tombes.

Foto’s van Memphis en Saqqara

Ligging

Royal maakt gebruik van cookies om websiteverkeer te analyseren en royalegypte.nl te verbeteren. Door gebruik te maken van deze website of door op akkoord te drukken, geeft u aan akkoord te zijn.