Evenementen in Egypte

Egypte kent een groot aantal nationale feestdagen, waarvan sommige islamitisch zijn en andere Koptisch. Met name in Caïro vinden daarnaast nog enkele leuke festivals plaats.

Islamistische feestdagen

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

De belangrijkste feesten van de islamitische kalender zijn het Suikerfeest en het Offerfeest. Het Suikerfeest luidt het einde van de Ramadan, de vastenmaand, in. Tijdens de gehele vastenmaand wordt ’s nachts ingehaald wat overdag gemist moet worden. Dit betekent dat het uitgaansleven gedurende de ramadan uitbundiger is dan normaal. Het hoogtepunt van de feestelijkheden wordt gevormd door het Suikerfeest. Omdat de islamitische kalender gebaseerd is op de maankalender vallen de feestdagen elk jaar anders. In 2013 wordt het Suikerfeest rond 8 augustus gevierd, in 2014 rond 28 juli. Het feest duurt meestal meerdere dagen en draait vooral om veel en lekker eten. Het Offerfeest is de tweede grote islamitische feestdag. Op deze dag wordt herdacht dat Abraham bereid was zijn zoon te offeren. In 2013 zal het feest op 15 oktober plaatsvinden, in 2014 op 4 oktober. Meer dan het Suikerfeest is het Offerfeest een familiefeest. Houdt u tijdens beide feesten rekening met gesloten deuren bij openbare gelegenheden. Tijdens de Ramadan kunt u uit respect voor de lokale bevolking beter niet in het openbaar eten.

Koptische feestdagen

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Belangrijke Koptische feestdagen zijn het kerstfeest dat op 7 januari gevierd wordt en het paasfeest, dat enkele weken na het christelijke Pasen plaatsvindt. Op de Koptische paasmaandag gaan Egyptische families met zijn allen picknicken. Zij vieren dan het lentefeest, Sham el Nessim.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Festivals

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

In januari/februari vindt de boekenbeurs van Caïro plaats. Dit is na de Frankfurter Buchmesse de grootste boekenbeurs ter wereld. Voor boekenliefhebbers is dit absoluut een aanrader. In de zomermaanden kunt u in Caïro in het fort klassieke muziekuitvoeringen bijwonen en in september is het de beurt aan theatergroepen, die op verschillende locaties in de stad hun werk vertonen. Het Characters of Egypt festival staat in het teken van de culturele uitwisseling. 33 verschillende Egyptische etnische groepen nemen deel aan het festival, waarbij muziek-, theater-, dans- en poëzieoptredens worden gegeven. In november/december wordt in Caïro het Caïro International Film Festival georganiseerd. Ook in Luxor wordt een film festival gehouden en dit vindt plaats in september.